• ΜΕΓΑΡΟ ΡΕΘΥΜΝΗ

  Κάσου 6

 • Το κτήριο που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης αποτελεί την τέως οικία Ρεθύμνη, κατασκευής δεκαετίας 1880, το οποίο παραχωρήθηκε από την απόγονο της οικογένειας και μεγάλη ευεργέτιδα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Φίφη Ανδριανοπούλου, με σκοπό τη φιλοξενία του Μουσείου.
   
  Το κτίριο κατασκευάστηκε από άγνωστο μέχρι σήμερα αρχιτέκτονα αναφέρονται ως πρώτοι ιδιοκτήτες ο G.Stefano[1] ή η οικογένεια Μάνθου. Κατά την παρατήρηση της Αυγουστίνας Δουράτσου – Τράκα, αρχιτεκτόνος από την Σύρο που έχει μελετήσει την αρχιτεκτονική της Σύρου, το κτίριο ανήκει στον Ιταλό αρχιτέκτονα PietroSampo του οποίου τουλάχιστον δύο έργα είναι γνωστά στην Σύρο. Το ένα είναι το θέατρο ‘’ΑΠΟΛΛΩΝ’’ και το δεύτερο η Λέσχη ‘’ΕΛΛΑΣ’’ πλάι στο δημαρχείο.
  Πρόκειται για μία διώροφη αστική κατοικία με υπόγειο χώρο που αναπτύσσει τυπικές λειτουργίες του αστικού συριανού (και όχι μόνο) αρχοντικού οι οποίες αναλύονται διεξοδικά σε άλλο κεφάλαιο. Η σπανιότητα της μορφολογίας του συνίσταται στην αρχιτεκτονική του εξώστη (loggia) που κυριαρχεί στην κύρια όψη.
  Η οικία Ρεθύμνη εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει την τυπολογία της μονοκατοικίας ‘‘villa’’ ως αυτόνομη κατασκευή με τετράριχτη στέγη και ακραίες απολήξεις χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό διάκοσμο.

   

   

   

 •