• ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΒΕΛΗ

  Λεωνίδου 4

 • broken image

  Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1875-1880 για λογαριασμό του Ιωάννη Μπαρινόπουλου ή «Φραντζέσκου», κτηματία και εμπόρου προϊόντων μαναβικής.

  Το ακίνητο περιγράφεται ως:

  « τριώροφος οικία, παρά τον Ιερόν Ναόν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, απότελούμενης εν μεν τω ισογαίω, από πλυντήριον, ανθρακαποθήκην, λέβητα και λοιπά χρειώδη εν τω δευτέρω ορόφω, από αίθουσαν, δωμάτιον, εστιατόριον, μαγειρείον, αυλήν, αφοδευτήριον και από δύο εισόδους εις δε τω τρίτω ορόφω από αίθουσαν με δύο εξώστας, τρία δωμάτια ύπνου, διάδρομον και αφοδευτήριον». 

 • Η “Οικία Κυβέλη” στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι ένα αστικό σπίτι του 1870. Βρίσκεται με την ράχη στο βράχο του Βροντάδο και με το πρόσωπο στη θάλασσα, όπου αντίκρυ αναβοσβήνει από το 1844 ο πρώτος φάρος του Αιγαίου.

  Η οικία χτίστηκε μετά την επανάσταση του ’21, εποχή που Xιώτες ναυτικοί και έμποροι κατακλύζουν την Ερμούπολη, δημιουργούν εμπορικούς οίκους, λατρεύουν το θέατρο και τα ταχυδρομικά τους δελτάρια φτάνουν στις άκρες του ελληνισμού της διασποράς. Ζουν με πάθος και πάθη μέσα στο εκτυφλωτικό φως, ωστόσο σέβονται το λιγοστό νερό των Κυκλάδων.

   

  Η “Οικία Κυβέλη” έχει φωταγωγούς και αεραγωγούς, βαθύ πηγάδι στην αυλή και στέρνα στην κουζίνα. Σήμερα στεγάζει τη μεγάλη θεατρική οικογένεια και τη θεατρική μνήμη της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ που πρωτοέπαιξαν στο θέατρο “Απόλλων” το 1904 με τη “Νέα Σκηνή” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

  Φωτογραφίες από παραστάσεις και ταξίδια στις πόλεις της ελληνικής διασποράς, αφηγήσεις και επιστολές, videos και αναμνηστικά, παρουσιάζουν στον επισκέπτη την ταυτότητα μιας γοητευτικής, ταραγμένης ζωής του 20ου αιώνα… “του σύντομου 20ου αιώνα”.

   

   

   

 •